MCQs: WATER MANAGEMENT

1. शुष्क प्रदेशाचे भुजल सामान्यतः______स्वरूपात असते.
The ground water of arid region is generally.

(Mpsc mains 2019)

(1) विम्लयुक्त (Alkaline)

(2)आम्लयुक्त (Acidic)

(3) उदासीन (Neutral)

(4) खारे (Saline)

Ans. 4
2. सिंचन आणि कोरडवाहु क्षेत्राकरिता_____ पृस्थभाग निचरा प्रणाली अत्यंत योग्य आहे.
______is well suited surface drainage for irrigated and rainfed area.
(Mpsc mains 2019)

(1)सहजगला पद्धत Ramdom Method

(2) बेडिंग पद्धत (Bedding Method)

(3) समांतर निचरा पद्धत (Parallel Drain Method)

(4) शेतपद्धत (Field System)

Ans. 3

3. बहुतांश पिकांमध्ये जेथे जमिनीला बराच ऊंच सखलपणा आणि उत्तार असतो अशा वेळी ______देण्याची पद्धत वापरता येते.
_______irrigation method may be used for many crops and on all types of soil on lands of widely different topography and slopes.
(Mpsc mains 2018)

(1) ठिबक सिंचन (Drip)

(2) तुषार सिंचन (Sprinklers)

(3) सारा (Border)

(4) आळे (Ring)

Ans. 2

4. ज्वारी पिकाची जल वापर क्षमता साधारणपणे किती असते?
Water use efficiency of Jawar (Sorghum) crop is about??
(Mpsc mains 2018)

(1) 9.0 किलो ग्रॅम प्रति हेक्टर मिलीमीटर ( 9.0 kg/ha*mm)

(3) 3.7 किलो ग्रॅम प्रति हेक्टर मिलीमोटर (3.7 kg/ha*mm)

(2) 13.4 किलो ग्रॅम प्रति हेक्टर मिलीमीटर (13.4 kg/ha*mm)

(4) वरीलपैकी नाही (None of the above)

Ans. 1

5. समान सूर्य किरणोत्सर्गामध्ये, सिंचनाखाली घेतलेल्या पिकाचे उत्पन्न हे समान पाणी पावसामार्फत मिळालेल्या (त्याच) पिकाच्या उत्पन्ना ______
असते.
With similar amount of solar radiation, crops that are grown with irrigation give_____yield compared to those grown with equal amount of water as rainfall.
(Mpsc 2015)

(1) पेक्षा अधिक (More)

(2) एवढे (equal)

(3) पेक्षा कमी (less)

(4) पेक्षा अनिश्चित (indefinite)

Ans. 3

6. पाण्याच्या प्रवाहासोबत कितपत पाणी हे जमिनीत समप्रमाणात विभागले जाते ते काय दर्शविते?
indicates the extent to which water is uniformly distributed in soil along th run.
(Mpsc mains 2016)

ie Ed = (1 – y)÷D × 100

(1) पाणी देण्याची कार्यक्षमता (water application efficiency)

(2) पाणी वाहन कार्यक्षमता (water conveyance efficiency)

(3) पाणी वाटप कार्यक्षमता (water distribution efficiency)

(4) पाणी साठवण कार्यक्षमता (water storage efficiency)

Ans. 3

7. पाण्याची धूप रोखण्याकरिता कृषिविद्या विषयक कोणकोणत्या उपाययोजना आहेत ?
What are the Agronomical measures of water erosion control?
(Mpsc mains 2016)

(a)पिकाची निवड व जमिनीची मशागत
(a) Choice of crop and land preperation

(b)पट्टा पेर आणि जमीनीवरचे अच्छादन
(b) Strip cropping and mulching

(c) समतल बांधबंधिस्ती आणि वनस्पतीजन्य अडथळे
(c) Contour bunding and vegetative barriers

(d) वरीलपैकी कोणतेही नाही
(d) None of the above

पर्यायी उत्तरे (Answer options)

(1) (a) and (b) only

(3) (a) आणि (c) only

(2) (b) आणि (c) only

(4) (d) only

Ans. 1

8. जमिनीचा उतार _____ टक्केपेक्षा जास्त असतो तेव्हा कंटूर चर तांत्रिकदृष्ट्या किंवा आर्थिकदृष्ट्या फायदेशीर ठरत नाहीत.
Contour trenches are not advisable, neither technically nor economically when slope is_______ percent.
(Mpsc 2015)

(1) 10

(2) 15

(3) 20

(4) 25

Ans. 3

Water Resources MCQ
9. The major source of fresh water in India is
(1) rainfall
(2) ground water
(3) atmospheric water
(4) ocean water

Ans. 2

10. Rooftop rainwater harvesting is a technique to recharge

(1) ground water      (2) pond water
(3) lake water          (4) sea water
Ans. 1
11. The Narmada Bachao Andolan is associated with
(1) Sardar Sarovar Dam, Gujrat
(2) Tehri Dam, Uttarakhand
(3) Hirakud Dam, Odisa
(4) Kallanai Dam, Tamil Nadu

Answer: (1) Sardar Sarovar Dam, Gujrat

Explanation:Sardar Sarovar Dam is situated on the Narmada river.
12. How much of earth’s surface is covered with water?
(1) One-fourth
(2) Half
(3) Three-fourth
(4) Two-third

Ans. 3

13. Which of the following social movements is/ are not a resistance to multi-purpose projects?
(1) Narmada Bachao Andolan
(2) Tehri Dam Andolan
(3) Chipko Movement
(4) Me too movement.

Ans. 4

14. Bamboo drip irrigation system is prevalent in:
(1) Manipur
(2) Meghalaya
(3) Mizoram
(4) Madhya Pradesh

Ans. 2

15. Underground tanks seen in Rajasthan to store rainwater for drinking is called:
(1) Tankas
(2) Khadin
(3) Ponds
(4) Kuls

Ans. 1

16. Nagarjuna Sagar Dam is built on which river?
(1) Clenab
(2) Mahanadi
(3) Krishna
(4) Satluj

Ans. 3

17. What is the contribution of hydroelectricity in the total generation of electricity?

(a) 52%  (b) 12%  (c) 32%  (d) 22%

Ans. 2
Explanation: As of 31 March 2020, India’s installed utility-scale hydroelectric capacity was 46,000 MW, or 12.3% of its total utility power generation

Wiki Link for answer
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hydroelectric_power_in_India

18. Which of the following structures are known as ‘tankas’?

(1) Underground tanks for storing rainwater harvested from roof tops for drinking purpose

(2) Tanks constructed on rooftops for storing rainwater

(3) Tanks constructed in agricultural fields to store rainwater

(4) Tanks constructed to store floodwater

Ans. 1

Irrigation MCQs
19. Inundation irrigation system is functional all through the year.

1) True  2) False

Ans. 2

Explanation: Inundation canal gets water which flows from a flooded river only. These are then discharged into the fields. Only if rivers are flooded (rainy season), these are functional.

20. Fertigation is a mostly used process in ________ irrigation.

(1) Sprinkler

(2) Surface

(3) Drip

(4) Centre pivot

Ans.3

Explanation: In drip irrigation nowadays, a plastic mulch is incorporated which reduces evaporation and is a means of delivering fertilizers. Hence, the process fertigation.

21. The field water efficiency is determined by:

(1) Water transpired by crop – water applied to a field

(2) (Water absorbed by crop ÷ water applied to a field) x 100%

(3) Water absorbed by crop – water applied to a field

(4) (Water transpired by crop ÷ water applied to a field) x 100%

Ans. 4

Explanation: The field water efficiency is the way to determine if the method of irrigation is efficient. It is determined by using the formula (water transpired by crop ÷ water applied to a field) x 100%. It is expressed in %.

22. The field water efficiency of trickle irrigation is:

(1) 50-55%  (2) 55-85%

(3) 80-90%  (4) 60-70%

Ans. 3

Explanation: Drip irrigation is also called trickle irrigation. If this system is managed correctly, the field water efficiency can be as high as 80-90%.

23.The amount of precipitation that soaks into the soil depends on

(1) How long the rain lasts.

(2) Whether or not there are plants around.

(3) Whether the soil is wet or dry.

(4) All of the above.

Ans. 4

24. How does global warming affect the hydrologic cycle?

(1) It causes random variations in the cycle.

(2) It doesn’t affect the cycle at all.

(3) It causes the cycle to accelerate.

(4) It causes the cycle to decelerate.

Ans. 3

25.Which of the following is the largest reservoir within the hydrologic cycle?

(1) Ice sheets       (2) Oceans

(3) Groundwater  (4) ∆tmosphere

Ans. 2

Explanation: The hydrologic cycle can be thought of as a series of reservoirs, or storage areas, and a set of processes that cause water to move between those reservoirs. The largest reservoir by far is the oceans, which hold about 97% of Earth’s water.

26. Most of the earth’s fresh water stored is in _____today?

(1) In polar ice sheets

(2) In rivers and lakes

(3) In the oceans

(4) In groundwater

Ans. 1

27. The process by which water is taken up by plants and released into the atmosphere is called

(1) Condensation.

(2) Evaporation.

(3) Precipitation.

(4) Transpiration.

Ans. 4

28. What is the source of energy to drive the hydrologic cycle?

(1) Earth’s interior

(2) Sun only

(3) Plate tectonics

(4) Photosynthesis

Ans. 2

 
Following fig. shows poor water management technique somewhere in Maharashtra.
.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top